Vraagstukken bij het arbeidsrecht
Heeft u een arbeidsrecht advocaat nodig? Ons advocatenkantoor heeft al vele jaren cliënten bijgestaan bij allerlei arbeidsrechtelijke vraagstukken. Wij procederen en adviseren onder andere omtrent de volgende vraagstukken:
- arbeidsovereenkomsten\
- ontslagrecht
- wijziging van de overeengekomen arbeidsvoorwaarden
- flexibele arbeidsrelaties
- bedrijfsongevallen en werkgeversaansprakelijkheid
- arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim
- disfunctioneren
- arbeidsconflicten
Een advocaat is een specialist op het gebied van ontslag, arbeidsvoorwaarden, CAO’s, sociale zekerheid, etc. In deze moeilijke economische tijden, is Arbeidsrecht binnen de advocatuur één van de snelst groeiende specialisaties.
Advocaten worden zowel door de werkgever ingezet, bijvoorbeeld om een CAO uit te onderhandelen of concept contracten te maken, als door de werknemer, die bijvoorbeeld op staande voet is ontslagen. De basis van het arbeidsrecht ligt in het Burgerlijk Wetboek deel 7. Buiten het Burgerlijk Wetboek, kent Nederland wetten als AOW, de AW, de Wet melding collectief ontslag en de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst.
Op Europees niveau kent men het EG-verdrag inzake recht van toepassing op verbintenissen uit overeenkomst. De advocaat is uiteraard op de hoogte van en vaardig met al deze wetten, en met deze kennis is hij dus van waarde voor zijn cliënten. Bij de wat grotere advocatenkantoren werken advocaten vaak samen met andere advocaten.
Willen twee bedrijven bijvoorbeeld fuseren, dan is het mogelijk dat de arbeidspositie van deze werknemers verandert. Advocaten zijn in dat geval een schakel in het volledige proces. Wanneer de partijen (werkgever en werknemer) er onderling niet uitkomen, moet de advocaat naar de rechtbank, om zijn gelijk bij de rechter te halen. De arbeidsrecht praktijk kan dus zowel een advies- als een procespraktijk zijn.
Arbeidsrecht in het algemeen
Het arbeidsrecht is de tak van het recht die de verhouding tussen een werkgever en een werknemer regelt. Een werknemer is iemand die zich er contractueel, dat wil zeggen door middel van een arbeidsovereenkomst, toe verbindt onder het gezag van de werkgever te werken in ruil voor een loon. Het arbeidsrecht valt uiteen in het individueel en het collectief arbeidsrecht en vormt een integraal onderdeel van het sociaal recht.