Amerikaanse rechter keurt miljardenboete voor cryptoplatform Binance goed

Amerikaanse rechter keurt miljardenboete voor cryptoplatform Binance goed

Een Amerikaanse rechter heeft een boete van bijna 4 miljard euro bekrachtigd voor Binance, het grootste cryptoplatform wereldwijd. Deze strafmaatregel volgt op overtredingen van antiwitwasregelgeving door Binance. Het platform bleek toegankelijk voor organisaties zoals Al Qaida, IS en Hamas, waarbij meer dan 100.000 verdachte transacties, met een totale waarde van bijna 825 miljoen euro, werden goedgekeurd. Bovendien werd ontdekt dat via Binance handel werd gedreven op websites die kinderpornografie aanboden.

In een akkoord tussen Binance en de federale aanklagers heeft de rechter naast de miljardenboete ook bepaald dat Binance voor een periode van vijf jaar onder toezicht komt te staan om naleving van de regelgeving te waarborgen, al is nog onduidelijk welke instantie dit toezicht zal houden.

Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, heeft persoonlijk ook een boete van bijna 46 miljoen euro opgelegd gekregen. Na zijn aftreden als CEO van Binance heeft hij ingestemd met het betalen van deze boete. Echter, de problemen voor Zhao zijn hiermee niet voorbij. Er loopt nog een onderzoek tegen hem, waarbij hij mogelijk een gevangenisstraf van anderhalf jaar riskeert. De uitspraak in deze zaak is uitgesteld tot april.

Daarnaast staat Binance voor nog een juridische uitdaging. Begin februari hebben een gijzelaar en nabestaanden van slachtoffers van een aanval uitgevoerd door Hamas op 7 oktober een rechtszaak aangespannen tegen Binance. Zij beschuldigen het platform ervan deze aanval mede mogelijk te hebben gemaakt. Deze zaak is ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan en een uitspraak moet nog volgen.