Uitvaartkosten in Nederland

Uitvaartkosten in Nederland

Een begrafenis of crematie kost vaak veel geld. De uitvaartverzorger, de rouwkaarten, de plechtigheid en allerlei andere kosten moeten betaald worden. Hoe kunt u zich hierop voorbereiden?

Veel mensen schatten de kosten van een uitvaart te laag in, zo blijkt uit Nibud-onderzoek (2017). De gemiddelde uitvaartkosten bedragen ongeveer € 7.500. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een begrafenis.

Een indicatie van de kosten

Een uitvaart is iets heel persoonlijks, en de kosten ervan verschillen op basis van de keuzes die u maakt. Het is verstandig om een richtbedrag vast te stellen om rekening mee te houden. Een handig hulpmiddel hiervoor is de Nibud Uitvaartberekenjaar.

Sparen of verzekeren?

Het is verstandig om tijdig na te denken hoe u het bedrag voor een uitvaart wilt financieren. Zo hoeven uw nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten. Veel mensen vinden dat een prettig idee.

U kunt uw uitvaart op drie manieren financieren:

  • met eigen (spaar)geld. Als u voldoende geld opzij heeft gezet, kan de begrafenis of crematie daarvan worden betaald. Een uitvaartverzekering is dan niet noodzakelijk. Begin op tijd met sparen: wat is uw streefbedrag en over welke periode wilt u sparen? Meer over sparen.
  • met een uitvaartverzekering. Hiermee verzekert u zich tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Heeft u een uitvaartverzekering? Check dan af en toe welke type verzekering u heeft en of u (nog) voldoende bent verzekerd voor de wensen die u heeft. Een natura-uitvaartverzekering keert geen bedrag uit, maar goederen en diensten.
  • met een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit als u overlijdt voor een bepaalde vastgestelde datum. Vaak is deze gekoppeld aan een hypotheek, maar dat hoeft niet. Met de uitkering kunnen o.a. de kosten van een uitvaart worden betaald. Het kan wel langer duren voordat de verzekeraar uitkeert dan bij een uitvaartverzekering. Meer over de overlijdensrisicoverzekering.

Uitvaart door gemeente

Als er op het moment van overlijden geen nabestaanden bekend zijn (of als zij de uitvaart niet kunnen betalen), dan is de gemeente verplicht om de uitvaart verzorgen. De gemeente probeert dan naderhand nabestaanden en familieleden op te sporen. Zij ontvangen dan de rekening.

Bron: Nibud.nl