Liggen crypto nieuwssites onder vuur?

Liggen crypto nieuwssites onder vuur?

Liggen crypto nieuwssites onder vuur?

Dat de nationale media in Rusland flink gemonitord wordt, is geen geheim meer. Maar dat een crypto nieuwsplatform wordt geblokkeerd door de overheid, is nieuw. De Russische bevolking krijgt vanaf nu geen toegang meer tot Bits.media. En de reden daarvoor?

‘Bevorderen van witwassen’

We zijn het onderhand gewend dat overheden en banken de adem in de nek voelen van crypto-partijen. Ze ontwikkelen zich veel sneller dan dat het te reguleren is, en dat blijkt nu ook weer als de Russische overheid een crypto nieuwsplatform de kop in wil drukken. Dit gebeurt weer met een van de meest bekende argumenten: witwassen.

Het is tot op heden nog niet duidelijk wie hier in zijn gelijk staat. ‘Witwassen’ en ‘criminele activiteiten’ zijn vaak de redenen om crypto, samen al zijn mooie ontwikkelingen, op dezelfde stapel te gooien.

Het zou goed kunnen dat de Roskomnadzor – de Russische Federale Dienst voor Toezicht op Communicatie, Informatietechnologie en Massamedia – de site blokkeerde omwille van onkunde. Want hoeveel weten ze nou van crypto af?

Uitspraak zonder Bits.media

Het vreemde aan dit verhaal is dat de reden voor de aanklacht onbekend is. De aanklager (de Russische overheid) en de rechtbank vonden het blijkbaar niet nodig de redactie te contacteren voorafgaand aan het rechtsproces. Ivan Tikhonov, oprichter van Bits.media:

“Wij zijn een belanghebbende partij in de zaak, maar niemand heeft ons op de hoogte gebracht van de procedure. We hebben geen enkele kans gekregen om het materiaal te verwijderen waarover het parket van Saratov vragen had. Wij zijn het absoluut oneens met het vonnis.” De redactie gaat de uitspraak van de Russische rechtbank om deze reden ook aanvechten.

Dit is de tweede keer

Het is opmerkelijk dat dit al eens gebeurd is. Niet iets soortgelijks, maar precies hetzelfde incident van precies dezelfde nieuwssite. En het aanvechten van de rechterlijke uitspraak liep toen uit op een overwinning van Bits.media. In januari van 2015 probeerde iemand al de crypto nieuwssite te blokkeren.

Op dit moment werken de website en het forum van Bits.media wel. Het platform zegt dat ze overal ter wereld beschikbaar zijn. Ook in Rusland, maar dan moet de gebruiker een VPN of browserplugin gebruiken. Daarnaast functioneren de sociale netwerken, hun telegramkanaal en YouTube-kanaal nog steeds. “De redactie houdt u op de hoogte van de gang van zaken”, zo eindigt Bits.media het bericht. We moeten dus wachten voor een vervolg op deze rechtszaak.

Andere platformen

Het is maar de vraag of dit het enige crypto nieuwsplatform blijft wat geblokkeerd wordt door Roskomnadzor. Als de Russische overheid dit kan doen zonder de betreffende partijen in de lichten, betekent dit niet veel goeds voor het bestaansrecht van deze platforms.

Er is nog geen ander platform naar voren gekomen. Maar of ze dit ook echt gaan doen – mocht hetzelfde probleem voorvallen – is ook onzeker.

Bron: nieuws.btcdirect.eu

https://www.tumblr.com/luxuriousgirlminnie/681868143551987712/briefpapier-laten-drukken-hoewel-we-steeds-meer

https://www.tumblr.com/luxuriousgirlminnie/680961798749487104/drukkerij-schiedam-alleen-het-allerbeste-drukwerk

https://www.tumblr.com/luxuriousgirlminnie/680152489235005440/drukwerk-schiedam-digitaal-drukwerk-of

https://www.tumblr.com/luxuriousgirlminnie/680152421523144704/fotobehang-fotobehang-is-een-originele-manier-om

https://www.tumblr.com/luxuriousgirlminnie/680152316724363264/belettering-bedrijfspand-bescheidenheid-siert-de